De afgelopen jaren ontwikkelden diverse provincies programma’s om de binnenstadsproblematiek aan te pakken en te werken aan vitale binnensteden. De provincie Overijssel werkt bijvoorbeeld met stadsarrangementen, de provincie Gelderland met ondersteuning van lokale initiatieven. In dit artikel leest u over de aanpak van de provincie Drenthe; een binnenstadsfonds op basis van cofinanciering.

Nieuwsartikel: Drentse voor-wat-hoort-wat retailaanpak oogst succes

De provincie Drenthe stelde in 2016 €13 miljoen beschikbaar voor binnensteden, maar gemeenten en private partners krijgen dat geld niet voor niets. Wie wil eten uit de ruif van de provincie, moet naast een goed plan ook eigen euro’s inbrengen. Die ‘voor wat hoort wat’-aanpak oogst veel succes.

 

Leeglopende binnensteden zijn een landelijk fenomeen, maar in de ene regio is problematiek evidenter en urgenter dan in de andere. In Drenthe ging het lange tijd niet goed. In 2016 had de retailsector daar gemiddeld de hoogste percentages leegstand van Nederland. Assen was koploper, met 29 procent leegstand. Coevorden, Meppel en Emmen volgden met respectievelijk 24, 23 en 20 procent. Tijd dus voor actie.

3 x 13 miljoen

In 2016 formuleerde de provincie in samenwerking met de nationale Retailagenda de regionale Retailagenda Drenthe. Centraal daarin staan de inzet van marktpartijen, het Strategisch Vastgoedfonds en concentratie van winkelgebieden. Hiervoor is een binnenstadfonds van 13 miljoen euro in het leven geroepen. Het fonds is door de inzet op marktpartijen geen soloproject van de provincie. Con Zaat, ruimtelijke strateeg bij Provincie Drenthe, vertelt: ‘Een randvoorwaarde voor financiering uit het fonds is dat de gemeente en de markt ook evenredig bijspringen. Zo wordt 13 miljoen verdrievoudigd tot bijna 40 miljoen euro.’ Verder zijn de randvoorwaarden relatief breed geformuleerd. Zaat: ‘De enige andere eisen zijn dat een binnenstadplan bijdraagt aan een robuuste, toekomstbestendige en compacte binnenstad en dat het aansluit bij de lokale identiteit en afbouw van winkelmeters. Met deze voorwaarden is voldoende ruimte voor een gemeentegerichte benadering.’

Lees verder 

 

Dit artikel is afkomstig van Stadszaken

 

 

 

 

X

Blijf op de hoogte

Ontvang 4 keer per jaar in één nieuwsbrief, aangevuld met nieuwe publicaties, informatie over bijeenkomsten, best practices en blogs.