Wilt u zich verder ontwikkelen in het vak Centrummanagement? Praktische handvatten krijgen en op de hoogte gebracht worden van de nieuwste ontwikkelingen? Dan is deze state-of-the-art cursus iets voor u! Na een succesvolle editie in 2017 bieden Platform31 en Platform Binnenstadsmanagement in het najaar van 2018 een tweede editie aan.

Cursus Samenwerken in de binnenstad – thema businessmodellen, nieuwe thema’s en experimenten (vierdaagse cursus)

Professionele samenwerking tussen partijen is een cruciaal onderdeel in het vitaal houden van iedere binnenstad. Zo kan het zorgen voor de flexibiliteit en veerkracht om snelle economische en technologische veranderingen in uw voordeel te laten werken. Wilt u zich verder ontwikkelen in het vak Centrummanagement? Praktische handvatten krijgen en op de hoogte gebracht worden van de nieuwste ontwikkelingen? Dan is deze state-of-the-art cursus iets voor u! Na een succesvolle editie in 2017 bieden Platform31 en Platform Binnenstadsmanagement in het najaar van 2018 een tweede editie aan.

In een complex krachtenveld als een stadscentrum – onder invloed van snelle economische en technologische veranderingen – kun je samen veel meer bereiken dan alleen. Retail vraagt minder ruimte, horeca juist meer, net als woon-, werk- en leisureconcepten. Verdichting, verduurzaming en smart-toepassingen zijn andere invloedrijke ontwikkelingen. Om hier invloed op uit te oefenen ben je wederzijds afhankelijk. Een professionele en effectieve samenwerking in een binnenstad kan zorgen voor de flexibiliteit en veerkracht om deze ontwikkelingen in uw voordeel te laten werken. Of u nu als binnenstadsmanager, ambtenaar, bestuurder, ondernemer of vastgoedeigenaar betrokken bent. Maar hoe werk je effectief samen? Met wie en op welke manier richt je een organisatie en duurzame financieringsstructuur in? Hoe kies je samen koers, maak je onderscheidende keuzes en boek je tastbare resultaten? En hoe activeer je je achterban?

Cursus in het kort

 • Opleidingsvorm: Vier cursusdagen, in vier verschillende binnensteden.
 • Wat: Eigen vraagstukken en casuïstiek bespreken en ontwikkelen met een breed scala aan professionals met voorbeelden uit binnen- en buitenland en in interactie met de deelnemers.
 • Voor wie: Iedereen die de samenwerking in de binnenstad wil professionaliseren.
 • Data: Maandag 1 oktober, donderdag 11 oktober, maandag 5 november en donderdag 15 november.
 • Investering: € 2.500,- voor medewerkers van overheden, vastgoedorganisaties en adviesbureaus. € 1.500,- voor zelfstandige centrummanagers en ondernemers(vertegenwoordigers).

Daarnaast bieden wij een groepsvroegboekkorting aan van € 500,- per persoon voor professionals die zich vóór 1 augustus vanuit één binnenstad gezamenlijk (en gelijktijdig) als publieke en private professional inschrijven (bedragen exclusief BTW).

Programma

Elke cursusdag staat een ander thema centraal:

 • belangen en rollen in een binnenstadssamenwerking en de invloed hierop (dag 1, Den Haag)
 • visievorming, strategische keuzes en lokale uitvoering (dag 2, Tilburg)
 • organisatiemodellen, aanpakken en financiering (dag 3, Arnhem)
 • businessmodellen, nieuwe binnenstadsthema’s en innovatie (dag 4, Eindhoven)

Kijk hier voor het volledige programma en de sprekers.

Waarom inschrijven?

 • Platform Binnenstadsmanagement en Platform31 zetten hun uitgebreide expertise en netwerken in bij het kiezen van onderwerpen en docenten. De meest inspirerende en recente voorbeelden uit binnen- en buitenland worden betrokken. De input en evaluatie van cursisten van vorig jaar is meegenomen in de opzet van de cursus van dit jaar.
 • In vier cursusdagen, in vier verschillende binnensteden waaraan we een praktijkbezoek brengen, leert u de fijne kneepjes van succesvolle binnenstadssamenwerking. Met de voeten in de klei!
 • Eigen vraagstukken en casuïstiek worden centraal gesteld en verder gebracht door een breed scala aan professionals. Indien u dit wenst, is er ruimte uw eigen organisatie-, projecten- en financieringsstructuur kritisch tegen het licht te houden en met de juiste verbeteringstools in handen terug naar huis te keren.
 • In twee maanden tijd krijgt u de knowhow en energie om het centrummanagement en de samenwerking per 1 januari 2019 geprofessionaliseerd neer te zetten.
 • De cursus wordt aangeboden tegen een scherp tarief. Wanneer u tijdig en met meerdere personen inschrijft, krijgt u daarnaast een korting. Wij hebben namelijk de overtuiging dat u de lokale situatie alleen kunt verbeteren als u er niet alleen voor staat. Door met meerdere personen in te schrijven krijgt u de kans om samen uw ervaring thuis toe te passen.

Let op: Inschrijven kan tot uiterlijk 1 september.

Voor wie?

De cursus ‘Samenwerken in de binnenstad’ is gericht op iedereen die de samenwerking in de binnenstad willen professionaliseren. We mikken op een gemengde deelnemersgroep van centrummanagers, (vertegenwoordigers van) ondernemers (horeca, retail of anders), (vertegenwoordigers van) vastgoedeigenaren, maatschappelijke instellingen, overheidsmedewerkers en adviseurs. Dit komt de behandeling van eigen casuïstiek ten goede en geeft inzicht en begrip in elkaars belangen. Enige voorkennis van of ervaring met binnenstadssamenwerking is een voordeel.

Docenten

De docenten zijn (ervarings-)deskundigen uit het hele land. U kunt rekenen op inspirerende bijdragen van o.a. Felix Wigman (Platform Binnenstadsmanagement / BRO), Stefan van Aarle (Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg / Stadskracht), Ad Dekkers (Bureau Binnenstad Den Haag), Rob Weiss (Platform De Nieuwe Winkelstraat / Ik Onderneem!), Samantha van Rooij (Centrummanagement Roosendaal en Zeist / Stratact), Hamit Karakus (Platform31) en Martine de Jong (Twynstra Gudde).

Tijdens de cursus wordt u begeleid door Nienke van Gerwen of Rian Vermeulen (coördinator bij Platform Binnenstadsmanagement en adviseur retail en centrummanagement bij BRO) en Hanneke van Rooijen (projectleider Ruimte en Economie bij Platform31).

Inschrijven

Wilt u deelnemen aan de cursus? Schrijf u dan in op de website van Platform Binnenstadsmanagement.

X

Blijf op de hoogte

Ontvang 4 keer per jaar in één nieuwsbrief, aangevuld met nieuwe publicaties, informatie over bijeenkomsten, best practices en blogs.