Nacht van de Binnenstad – van ‘Place to Buy’ naar ‘Place to Be’

Op maandagavond 13 maart vindt in Arnhem de eerste Nacht van de Binnenstad plaats. De Nacht van de Binnenstad is hét inspiratie- en netwerkevent voor iedereen die werkt aan een aantrekkelijke binnenstad of een vitale dorpskern. Een avond vol nieuwe inzichten en concrete voorbeelden, met denkers en doeners aan het woord.

De vitaliteit en aantrekkelijkheid van veel binnensteden in Gelderland staat onder druk. Dit uit zich onder andere in voorzieningen die verdwijnen en leegstand in winkel- en aanloopstraten. Tegelijkertijd zijn binnensteden gezegend met unieke kwaliteiten, zoals een uitstekende ligging, belangrijke publieksvoorzieningen, bijzondere gebouwen en een historisch karakter. Deze eigenschappen zorgen dat binnensteden beter in staat zijn dan andere gebieden om zichzelf opnieuw uit te vinden. De kernvraag is echter hoe je deze kwaliteiten op een goede manier benut.

De ommezwaai die de binnenstad zal maken, van winkelgebied naar multifunctioneel gebied waar naast winkelen ook op een aantrekkelijke manier gewerkt en gewoond kan worden, staat deze avond centraal. Op het programma staan inspirerende sprekers en bijzondere initiatieven in Gelderse binnensteden en dorpskernen die laten zien hoe deze omslag in de praktijk vorm kan krijgen.

Hoe maak je van binnensteden en dorpskernen bruisende gebieden waar niet alleen gewinkeld, maar ook gewoond en gewerkt kan worden? Wat betekent dit voor mij als ondernemer, bewoner, initiatiefnemer, ambtenaar of bestuurder? Op deze vragen krijgt u maandagavond 13 maart antwoord in Arnhem tijdens de Nacht van de Binnenstad. Deelname is gratis, maar vol is vol. De avond is inclusief soep en broodjes. 

Programma

Gedeputeerde Michiel Scheffer trapt de bijeenkomst af en zal vertellen over de visie en inzet van de provincie Gelderland in de Gelderse binnensteden. Trendwatcher Adjiedj Bakas zal de aanwezigen meenemen in de kansrijke trends en ontwikkelingen voor binnensteden van grote, kleine steden en dorpen. Ronald van den Hoff, oprichter van het vernieuwende concept Seats2Meet, licht toe waarom en hoe juíst binnensteden kansrijke en waardevolle economische en maatschappelijke ecosystemen kunnen worden. Desirée Uitzetter, directeur Gebiedsontwikkeling bij BPD, komt vertellen waarom binnensteden tegelijk ook de woonwijken van de toekomst zijn. Sjors de Vries van RUIMTEVOLK neemt de aanwezigen mee in kansrijke scenario’s en integrale aanpakken voor binnensteden. Tot slot tonen diverse Gelderse inspirerende initiatieven waar en hoe de transitie in de praktijk in volle gang is, zoals het Transformatieteam in Arnhem, de ruilplannen in Winterswijk, of de aanpak in Nijmegen.

Sprekers

De volgende sprekers staan op het programma. Meer sprekers zullen de komende weken wordt toegevoegd.

Michiel Scheffer (gedeputeerde provincie Gelderland)

Adjiedj Bakas (“Trendwatcher des Vaderlands” (NRC))

Desiree Uitzetter (directeur gebiedsontwikkeling BPD/Bouwfonds)

Ronald van den Hoff (oprichter en eigenaar Seats2Meet, auteur Society 3.0)

Sjors de Vries (directeur RUIMTEVOLK)

Arjan Raatgever (Platform 31, Concept Binnenstad)

Ben van Hees (wethouder Nijmegen, portefeuille Binnenstad)

 

Tijden

Het tijdschema ziet er als volgt uit:

18.00 uur Inloop met walking diner (soep en broodjes)

19.00 uur Opening
– De binnenstad: van ‘place to buy’ naar ‘place to be’: door moderator Sjors de Vries (RUIMTEVOLK)
– Interview met Michiel Scheffer (Gedeputeerde Provincie Gelderland)
– Presentatie Kennisnetwerk Binnensteden

19.20 uur Binnenstad: de place to meet!
– Keynote Ronald van den Hoff (oprichter Seats2Meet)

19.45 uur Gelderse Innovaties
– Nijmegen (Ben van Hees, wethouder Nijmegen)
– Groenlo (Henkjan Luesink, gemeente Oost-Gelre)

Pauze

20.20 uur Binnenstad: de place to live!
– Keynote Desirée Uitzetter (directeur Gebiedsontwikkeling bij BPD)

20.35 uur Gelderse Innovaties

Aanmelden

Het maximaal aantal deelnemers is helaas bereikt.

X

Blijf op de hoogte

Ontvang 4 keer per jaar in één nieuwsbrief, aangevuld met nieuwe publicaties, informatie over bijeenkomsten, best practices en blogs.